Bolus

Een echte moet plakken!

Een bolus is een heerlijk tussendoortje of lekker bij de koffie. Ze worden vaak nog besmeerd met een laagje (room) boter om het nóg lekkerder te maken. Je krijgt er plakkerige handen van als je een bolus eet, want een echte bolus moet plakken! Wist je dat de bolus oorspronkelijk afkomstig is uit Zeeland? Echte Tilburgers kennen de bolus ook wel als een plèk brôojke.  


Een bolus is gemaakt van wit brooddeeg dat handmatig tot een streng word uitgerold door de bruine suiker met kaneel. Met name het suikermengsel verschilt per bakker en per streek. De bolus wordt gedraaid in de herkenbare bolus vorm, waardoor er lekker veel suiker tussen het deeg komt. De suiker smelt licht door het bakken, waardoor er een stroop laagje op de bolus komt. Het is een precies werkje om de bolussen goed te bakken, want ze moeten op het juiste moment uit de oven worden gehaald zodat ze niet hard worden.    

Uniek bij Meesterbakker van Iersel zijn onze lange bolussen. Gemaakt van hetzelfde bolusdeeg als de bekende ronde bolussen. De strengen worden dan niet opgerold, maar worden gebakken als rechte vorm. Hiermee krijgt deze lange bolus een andere eeteigenschap terwijl de smaak hetzelfde blijft. Zo heeft iedereen zijn eigen bolus voorkeur. De lange omdat deze ‘makkelijker eet’ of de ronde bolus omdat dit de ‘echte ouderwetse’ zijn.