Desembrood

Goede smaak vraagt tijd

Het is al vele duizenden jaren oud: brood op basis van desem. Het gebruik van desem wordt in plaats van gist steeds populairder. Niet echt verwonderlijk. Want desembrood is vol van smaak, blijft langer mals en is rijk aan calcium en ijzer.


Desem is al zo oud als de mensheid brood bakt. De desem deed zijn intrede in Egypte in de zeventiende eeuw voor Christus. De ontdekking van het natuurlijke gistingsproces vond bij toeval plaats. Gisting is een natuurlijk proces, waarbij de in de lucht aanwezige gistschimmels gisting veroorzaken. Zo ontdekte de Egyptenaren dat een tarwebrij die lang staat verzuurt. Het gaat eigenlijk uit zichzelf op natuurlijke wijze gisten. Wanneer je het zure deeg bakte, kreeg je een luchtig en smaakvol (maar niet zuur!) brood: desembrood. 

Volgens hetzelfde principe bakken de broodbakkers van Meesterbakker van Iersel nog steeds verschillende broden en broodjes. Het deeg voor desembrood ligt minimaal 24 uur rustig te rijpen voordat het wordt gebakken. Maar dat lange wachten wordt rijkelijk beloond! Brood met desem heeft een voller en meer karakteristiek aroma en is daardoor zeer smaakvol. Het heeft een malse veerkrachtige kruim en een wat dunnere maar krokante korst.

Door de aparte gisting van de natuurlijke desem verloopt het verouderingsproces trager en blijft het brood langer mals en krokant. Dit heeft weer als voordeel dat het brood geen conserveringsmiddel nodig heeft en vrij is van koemelk, suiker en conserveringsmiddelen. Ideaal voor mensen met een allergie maar in de eerste plaats gewoon erg lekker!

Meesterbakker van Iersel biedt tal van broodsoorten aan met al deze voordelen. Bijvoorbeeld desem spelt, desem muesli, mini knakkers, een mix van diverse desembroodjes om thuis af te bakken.  Maar ook de specialiteit Meestertjes, royaal gevuld met zachte zuidvruchten, worden allemaal gemaakt op basis van desem.  En als u de bakker vraagt de broodjes voorgebakken* mee te mogen nemen, zet u elk moment van de dag heerlijk verse en gezonde broodjes op tafel!

(* 6-8 minuten afbakken in een oven van 220°C)