Brood en kinderen, hoe zit dat? 


Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen tot 13 jaar de volgende hoeveelheden brood per dag: 

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?
Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. De allerkleinsten kunnen beginnen met licht bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine.

Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo'n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong maalt het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Hoe beter de mondmotoriek zich ontwikkelt, hoe beter en sneller een kind leert praten.

Gaat het eten van stukjes wit- of bruinbrood goed, dan kan vanaf 8 maanden een papmaaltijd vervangen worden door een broodmaaltijd. Vanaf dat moment kan men ook beginnen met fijn volkorenbrood. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. Ouders kunnen dan alle broodsoorten geven, inclusief grof volkoren- en meergranensoorten met pitjes en zaden. 

Waarom is het ontbijt voor kinderen belangrijk?
Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor schoolgaande kinderen. In Nederlands onderzoek (Gorissen e.a.1999) signaleerden leerkrachten hongerigheid en slechte concentratie bij kinderen die niet hadden ontbeten. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de prestaties op school. De verleiding is bovendien groot om op een later moment te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitamines en mineralen. Schoolkinderen die niet ontbijten hebben ook vaker een te hoog lichaamsgewicht in vergelijking met wel ontbijtende kinderen, blijkt uit het onderzoek. Veel tussendoortjes eten is daarnaast ook slecht voor het gebit. Daarom is niet ontbijten altijd af te raden.

Veel kinderen gaan helaas nog zonder ontbijt naar school of eten een ongezond ontbijt. In 2015 ontbeet 11% van de kinderen niet dagelijks. Gelukkig is dit percentage de laatste jaren steeds kleiner geworden. Maar het gaat nog steeds om zo'n 145.000 kinderen. Om het gezonde ontbijt te stimuleren en kinderen (en hun ouders) te leren over het belang van ontbijten, wordt elk jaar het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. 

Waaruit bestaat een goed ontbijt?
Een goed ontbijt bevat graanproducten (brood, muesli), zachte (dieet)margarine of (dieet)halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere soorten), kaas (bij voorkeur 20+ of 30+) en magere vleeswaren en fruit. Voor tips over welk soort broodbeleg je het beste kunt kiezen, verwijzen wij graag naar de website van het Voedingscentrum.

Brood is een van de belangrijkste leverancier van koolhydraten (zetmeel), voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium en jodium. Met de laatste voedingsstof onderscheidt brood zich van andere graanproducten, zoals muesli, die meestal geen jodium bevatten. Ook is brood van belang voor de vitaminen en de seleen, zink en foliumzuur voorziening. Verder blijkt bevat brood weinig vet.

Bron: brood.net