Verspillingsvrije week 2021

Wat kun je zelf doen tegen voedselverspilling? 

Van dinsdag 7 t/m 13 september wordt heel Nederland geïnspireerd om thuis minder voedsel te verspillen. Minder verspillen voelt niet alleen goed, het is hartstikke goed voor het milieu én voor je portemonnee. Doe je mee? Wij hebben tips voor je!

Zonder dat we het willen verspillen we veel voedsel met z'n allen. Dat is zonde want ons voedsel is met veel energie en aandacht gemaakt. Voordat het op ons bord ligt, heeft het een hele reis achter de rug. Daarom is het belangrijk dat we goed omgaan met ons eten. Er is veel winst te halen, gewoon thuis! 

Brood is één van de producten waar het meeste winst te behalen is. We zetten de belangrijste tips hier voor je op een rijte:

 • Bewaar het op de juiste manier.
  In een afgesloten broodzak kun je brood heel goed bewaren. Leg het niet in de koelkast maar gewoon in een je keukenkastje. Je kunt het ook heel goed (in porties verpakt) invriezen. Hoe je het beste brood bewaard lees je hier.
   
 • Koop bewust.
  Brood en zachte broodjes kun je heel goed invriezen. Krokante broodjes blijven beduidend minder lang vers. Bedenk dit voor je ze koopt en bewaar ze in papier. Heb je toch krokante broodjes over die niet meer krokant zijn? Maak er dan wat van met onze recepten voor overgebleven brood.
   
 • Kies voor bake off brood.
  Weet je niet zeker of je genoeg brood hebt? Kies dan voor bake off brood. Je houdt het vers in de koelkast of vriezer en bakt het af als je het nodig hebt. Ideaal om achter de hand te hebben!
   
 • Maak er wat van.
  Is het brood toch oud geworden en niet meer lekker om zo te eten? Maak er dan wat anders van. Tosti's, wentelteefjes of croutons zijn zo gemaakt en erg lekker. Kijk hier voor recepten met oud brood.
Kijk voor veel meer inspiratie en tips hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan op de website van Samen tegen Voedselverspilling.