Historie

Bakkerij van Iersel is  ruim 70 jaar geleden opgericht door, de uit Tilburg afkomstige, Walter van Iersel. Al op zeer jonge leeftijd, 15 jaar, ging Walter als broodventer met de bakfiets langs de deuren in en om Tilburg. Naast het, door weer en wind bezorgen van het brood, haalde hij alle benodigde vakbekwaamheids diploma’s voor het bakken van brood en banket. Een aantal jaren later, op 23 jarige leeftijd werd Walter zelfstandig ondernemer en samen met zijn vrouw Jos, nam hij in 1951 een bakkerij over aan de Veldhovenring in het centrum van Tilburg.

De eerste broden uit zijn eigen bakkerij werden gebakken in een hout gestookte oven. Maar Walter was ambitieus en al binnen twee jaar investeerde hij in een nieuwe gasgestookte oven en nam hij personeel aan om met hem en zijn vrouw de onderneming te laten groeien. Naast het bakken van ambachtelijk brood, was er inmiddels een mooi assortiment banket en was er zijn specialiteit Worstenbrood bijgekomen, hetgeen hij onder de merknaam ‘Smickle’ in de van Iersel winkels verkocht.

Bakkerij van Iersel groeide snel en in 1960 is er een naast gelegen pand bijgetrokken en een tweede gasoven geplaatst, om deze groei aan te kunnen. Dit nieuwe deel van de bakkerij werd op 20 november 1960 ingezegend en geopend. Op 6 April van het opvolgende jaar werd de vernieuwde winkel officieel geopend en ging bakker van Iersel bekend staan in Tilburg als ‘de Broodspecialist’.

Samen met zijn vrouw Jos en zijn vier kinderen, Wil – Anja – Bart – Mieke,  heeft Walter zo een succesvol bakkersbedrijf opgebouwd. Goede ambachtelijke kwaliteit en een uitgebreid assortiment, geleverd voor een aantrekkelijker prijs , zorgde voor een bijzonder groot vast klanten bestand en maakte het mogelijk dat Broodspecialist van Iersel ook groeide in aantal winkels. Na de eerste winkel aan de Veldhovenring, opende hij een winkel aan het Wilheminapark. Later volgde er een winkel aan de Bredaseweg en niet lang daarna werd er een winkel geopend aan de Hertogstraat, Groeseindstraat en de Enschotsestraat allen in Tilburg en hiermee werden de  kenmerkende rode neonletters van Broodspecialist van Iersel toonaangevend in het straatbeeld van Tilburg.

In het gezin van familie van Iersel was het heel vanzelfsprekend dat alle kinderen meewerkte in de bakkerij, zelfs toen ze nog op school zaten. Ze werden groot gebracht met het reilen en zeilen binnen een ambachtelijk bakkersbedrijf. De jongens hielpen vaak in de bakkerij, en de meisjes stonden in de winkel. Op deze wijze heeft Walter van Iersel de basis weten te leggen voor een ambachtelijk familiebedrijf in de  bakkersbranche waar men terecht kan voor versheid en kwaliteit.

De bakkerij groeide uit zijn voegen en met 7 filialen werd de bakkerij in 1977 verhuisd naar het huidige pand, de Ledeboerstraat 27. Beginnend met een grote bedrijfshal waar het brood werd gemaakt, is het pand flink verbouwd en uitgebreid. Rond 1985 is ook de afdeling banket verhuisd naar de Ledeboerstraat, deze bevond zich voorheen aan de Bredaseweg en de Veldhovenring.