[BLOG] Kies jij voor light producten?

[BLOG] Kies jij voor light producten?

Het klinkt aantrekkelijk. Door light pindakaas te kiezen, krijg je minder vet binnen. Dat is meer verantwoord genieten van je boterham! Jam, ik neem er nog eentje!

Minder kilocalorieën, vet of suiker

Dat is waar een light product aan moet voldoen. Om precies te zijn, moet het 30% minder vet, suiker of kcal bevatten ten opzichte van een vergelijkbaar of het originele product. Vaak zijn er grote verschillen in de voedingswaarden door een product light te maken. Bij frisdrank is dat bijvoorbeeld het geval. Een glaasje Fanta Zero bevat 8 kcal, terwijl de gewone Fanta 66 kcal per glas bevat!

Etiketten lezen

Lees jij wel eens etiketten van producten die je koopt? Of gaan ze zo het wagentje in nadat je ‘light’ op de verpakking hebt zien staan? Want soms zijn de verschillen in uiteindelijke kcal te verwaarlozen of worden er  andere minder gezonde stoffen  voor in de plaats. Dat is het geval bij bijvoorbeeld light chips. Als een producent een light product wil maken, moeten er ingrediënten verminderd worden of uit het product gehaald worden. Maar met name vetten en suikers zijn juist smaakmakers in ons eten. Eiwitten zijn gezonder, maar die hebben van zichzelf niet veel smaak. Om te voorkomen dat wij het product niet lekker meer vinden, moet er toch iets aan toegevoegd worden om het lekker te houden. Zo bevat light chips 30% minder vet, maar wel meer koolhydraten en soms ook meer zout. En in het geval van de frisdranken worden er in plaats van suiker meer andere zoetstoffen toegevoegd om het drankje alsnog zoet te laten smaken. Een aantal jaar geleden is light pindakaas van huismerken van supermarkten uit de schappen verdwenen. Dit kwam omdat er ondanks de verlaging van 30% vet, wel 4 keer zo veel suiker was toegevoegd. Light producten kunnen wel degelijk gezonder zijn, maar lees wel altijd goed wat er in een product zit en vergelijk het eens met het ‘normale’ product.

Natuurlijke ingrediënten bij de bakker

Tegenwoordig is er ook meer aandacht voor pure en natuurlijke producten, omdat ons lichaam deze producten beter zou herkennen en daardoor beter kunnen verteren.

De Meesterbakker maakt alleen kwaliteitsproducten met echte roomboter, veel amandelen, pure granen en zo min mogelijk bewerking. We hebben lekkere gezonde en minder gezonde producten, maar gebruiken altijd ingrediënten van hoge kwaliteit, waardoor je altijd iets goeds in handen hebt!

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs
voedingsdeskundige@roodenrijs.nl

< Terug naar het nieuws overzicht