[BLOG} ''Een bruin brood graag!''

[BLOG} ''Een bruin brood graag!''

“Welk bruin brood wilt u?” Is dan eigenlijk altijd mijn reactie.

En geloof het of niet, maar ik maak vaak mee dat mensen voor een volkorenbrood komen en uiteindelijk met een Duinenbrood (dat is een meergranenbrood) de winkel verlaten. Geen probleem hoor! Duinenbrood is ook hartstikke lekker, maar nee, het is geen volkoren.

Verschillende soorten bruin brood

Veel van onze klanten kennen de verschillen wel tussen de bruine broden, maar toch merk ik nog regelmatig in de winkel dat dit niet voor iedereen bekend is. Zo wordt er vaker al wijzend naar een Polder Korn gevraagd: “Wat is dat voor brood?” En als ik of mijn collega dan benoemd dat het een meergranenbrood is, dan hebben sommige mensen daar genoeg aan. En dat vind ik opvallend, omdat de term ‘meergranen’ eigenlijk weinig zegt over het brood. Het betekent dat het een brood is dat gemaakt is met meerdere soorten graan. Verder zegt het niets over structuur en soort brood.

Wit, bruin en volkorenbrood

Dat zijn de soorten brood die er in grove lijnen zijn. Wit brood wordt gemaakt van bloem. Dit is het meellichaam van de graankorrel, vergelijk het maar met witte rijst. Hierdoor bevat wit brood minder voedingsstoffen en nauwelijks vezels. Een volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. In dit volkorenmeel is de hele graankorrel vermalen en gebruikt in het deeg. Volkoren bevat hierdoor de meeste voedingsstoffen en vezels van alle soorten brood! Een bruin brood zit eigenlijk precies tussen witbrood en volkorenbrood in. Bruinbrood wordt namelijk gemaakt van tarwemeel. Dit bestaat uit bloem en volkorenmeel samen. Hierdoor bevat bruin brood meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood, maar minder vezels en voedingsstoffen dan volkorenbrood.

Wit brood, bruin brood of volkorenbrood dus! En deze broden kunnen allemaal van één of meerdere soorten graan gemaakt worden. De tarweplaat is gemaakt van uitsluitend tarwemeel, het is een bruinbrood. Het Haaglands Allison is gemaakt van uitsluitend volkorenmeel, het is een volkorenbrood. En de witplaat is gemaakt van uitsluitend tarwebloem, het is een witbrood. Allemaal gemaakt van één soort graan dus, namelijk tarwe.

Maar alle soorten Polderbrood en een aantal soorten Duinenbrood zijn gemaakt van meerdere soorten graan. Het Polder Volkoren is bijvoorbeeld gemaakt van tarwe, gerst, rogge, gierst, haver, mais en boekweit. En desondanks  toch 100% volkoren! Dit is mogelijk doordat van alle soorten graan de gehele graankorrel vermalen is. Dan krijg je dus een volkoren- meergranenbrood. En zo is een Duinenbrood een bruin- meergranenbrood. Volg je het nog?

Voedingswaarde

Ik hoef vast niet meer te vertellen dat volkorenbrood altijd de beste keuze is, want dit brood is hartstikke gezond en rijk aan belangrijke voedingsstoffen! Wit brood is vooral lekker, maar minder gezond en voedzaam. Maar, is het dan ook zo dat een witbrood meer calorieën bevat dan een volkorenbrood? Nou, niet dus! Witbrood, bruinbrood en volkorenbrood bevatten nagenoeg evenveel calorieën.

Gezonde groet,

Willemijn Zwinkels
Voedingsdeskundige bij collega-meesterbakker Roodenrijs
voedingsdeskundige@roodenrijs.nl

* dit is een re-post uit 2017

< Terug naar het nieuws overzicht